K čemu jsou bílé a zlaté stránky?¨

Telefonní seznam zvaný Zlaté stránky, který obsahuje navíc také všechna veřejná telefonní čísla pod názvem Bílé stránky nic moc k ničemu není. Není tomu zase tak dlouho a pokud jste potřebovali telefonní seznam z jiné UTO než je umístění telefonní linky, bylo nutno za tento další seznam zaplatit nemalou částku. Zhruba 500,- Kč. Občas jsem ho osobně kupoval, protože často sháníme firmy z okolí a před masivním rozšířením internetu to bylo nejlepší řešení.

Dnes je situace úplně jiná. Zlaté stránky obdržíte zdarma, ale téměř nikdo v nich není. Inzerce ve Zlatých stránkách není levná a netuším jak je účinná. Tím trochu nabyly na významu Bílé stránky. Můžete se je pokusit používat, ale jenom do doby než je prozkoumáte blíže. Máme ve firmě pevné telefonní linky od tří operátorů. Nejvíce linek je od Telefonica O2. V Bílých stránkách tam některá jsou a některá ne. Samozřejmě to není ve výběru, který by mi vyhovoval. Čísla od ostatních operátorů tam nejsou vůbec. Zkoušel jsem některá čísla od Telefonica O2 vyřadit, ale nepodařilo se. Podle O2 telefonní seznam spravuje Mediatel a ten na připomínky k Bílým stránkám nijak nereaguje. Kdybych si chtěl koupit inzerci ve Zlatých stránkách, určitě by reakce byla. Tedy výsledek za Mediatel nula. Zkoušel jsem také do Bílých stránek zařadit čísla od jiných operátorů. Nakonec se mi dokonce podařilo například u Telekom Austria (Volný) sehnat osobu, která věděla o čem mluvím. Vyžádala si asi před rokem potřebné údaje ke změně a dodnes v seznamu žádná změna neproběhla. Zda je to chyba Telekom Austria nebo Telefonica O2 netuším? Nakonec jsem ztratil sílu a přestal se o to starat. Kdybychom byla firma, která třeba opravuje prasklé topení, asi bychom museli ve Zlatých stránkách inzerovat. Naštěstí nemusíme a poukázky na kombinaci Zlaté/Bílé stránky již házíme do koše.

Mediatel se pro mne stal firmou symbolu ztracené příležitosti. Kdyby v době, kdy se u nás začal rozvíjet internet a příležitosti se chopil tvůrce seznam.cz Ivo Lukačevič, zareagoval Mediatel pružně, mohla z něj být firma, která by měla jenom v Česku hodnotu miliard. Jsem rád, že nikdo nemá místo na výsluní zajištěno a život přináší změny.