Osobní zkušenosti s Fio bankou

Navazuji na svůj článek o odchodu od Komerční banky. Zde bych rád shrnul své zkušenosti s Fio  bankou, ke které jsem s firmou i osobně přešel.

Již mnoho let jsem používal  soukromě pro obchodování s cennými papíry Fio. Dříve broker a družstevní záložna, nyní banka. Vše naprosto zadarmo a bez problémů. Jako ekonomický systém používáme Pohodu od Stormware. I tento ekonomický systém s Fio bankovnictvím pracuje bez problémů. Sice se do Fio většinou nedá dovolat, ale vše jinak funguje. Neočekávám žádné zázraky, jenom to, že ušetřím asi 10000,- Kč na poplatcích každý rok. To není málo. Zde je několik postřehů týkajících se Fio banky:

  • Aktuálně, podle všech testů je Fio banka nejlevnější bankou v České republice.
  • Velmi spolehlivé a kvalitní internetové bankovnictví. Vzhled je sice poněkud spartánský, ale ovládání je funkční. 
  • Nemá vlastní platební karty. Karty jsou v pozadí poskytovány ČSOB bankou. Proto se v internetovém bankovnictví neobjevují blokace plateb, pouze až vlastní stržení. Na druhé straně to znamená možnost používat velmi levně celou síť ČSOB bankomatů. Jeden výběr pouze 6,- Kč.
  • Bankovní účet u Fio banky nemá český IBAN, ale slovenský. To může někoho mást, třeba Paypal českému uživateli na slovenský IBAN nepošle peníze.
  • Fio  banka nemá call centrum. S problémy a dotazy je nutné volat na pobočku. Některé pobočky jsou dost přetížené. V odpoledních hodinách není možné se tam dovolat – nikdo telefony nebere. Problémy lze řešit z internetového bankovnictví pomocí tzv. Fio servisu. Problém se pomocí webu z internetového bankovnictví odešle do banky. Banka má tak jistotu, že požadavek je autorizovaný. Podle mých zkušeností je problém vyřešen nejdéle do 48 hodin. Většinou do 24 hodin. 
  • Na pobočkách, které jsem navštívil, to vypadá spíše jako v kanceláři druhořadé cestovní kanceláře než v bance. Osobně to nepovažuji za podstatné. Je to přímo úměrné ceně za služby. Mě osobně nevyhovuje platit vysoké poplatky zato, aby si banky mohly stavět paláce. 
Celkově jsem  se službami Fio banky spokojen.

Na tento článek navazuje Fio banka už tak výhodná není – vlastní karty přinesly vyšší poplatky