Evropa musí přitvrdit.

Na Idnes.cz jsem si přečetl článek Ekonom: Evropa musí táhnout za jeden provaz, nebo ji čeká Armageddon, který uvádí názory hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka. Musím říci, že jsem jimi byl nemile překvapen a vyprovokovalo mě to napsat tuto reakci.

… nejprve je bezpodmínečně nutné, aby všechny země schválily navýšení pravomocí Evropského fondu finanční stability tak, jak to ve čtvrtek udělali němečtí poslanci. Dále pak musí věřitelé Řecka, tedy Evropská komise, MMF a ECB, schválit zemi další tranši dohodnuté pomoci a zadlužené země včetně Itálie a Španělska musí zavést ještě razantnější úsporná opatření tak, aby trhy přesvědčily o tom, že jejich dluh v poměru k HDP nebude růst.

Souhlasím s tím, že všechny nezdravě zadlužené země eurozóny musí zavést velmi razantní úsporná opatření. Nalévání dalších peněz do předluženého Řecka je ale podle mne nesprávné, dokonce bych řekl škodlivé. Za prvé to nemá žádný smysl, protože to bankrot Řecka pouze oddaluje. Za druhé to nesmyslně zadlužuje celou eurozónu a za třetí je to velmi špatný příklad pro ostatní země: rozhazuj jak budeš chtít a zadluž se jak je ti libo… my (zbytek eurozóny) to za tebe potom zaplatíme. Itálie a Španělsko začnou opravdu šetřit především tehdy, když uvidí, že opravdu pomoc nedostanou.

Evropští politici ale musí podle Marka jednat rychle.
Zatímco dříve stačily na uklidnění investorů měsíce, dnes se jedná o
dny, maximálně týdny, než totálně zpanikaří.

Evropští politici musí jednat rychle v tom, aby bankrot Řecka proběhl pro Evropskou unii a Řecko co nejcivilizovaněji.  Jednat rychle v tom nalévat ztracených ekonomik další peníze je pouze zakrývání očí před realitou.

…tak se zabrání armagedonu. Zastaví se propady na akciových trzích, euro přestane klesat…

Ve skutečnosti pokles hodnoty Eura nemá jenom negativa. Podle mne poklesu Eura není v budoucnosti možno zabránit. Je to totiž asi jediná cesta, jak mohou některé ekonomiky své dluhy zaplatit. Sice je to nepříjemné, ale je to reálný důsledek dosavadní finanční politiky EU.

K rázné akci je podle něj přimějí politiky například zprávy o tom, že
se bankovní tituly propadly o třicet až padesát procent, či že se začne
vážněji spekulovat o tom, která z velkých evropských bank zkrachuje.
„Pokud by se tyto zprávy objevily například u francouzské Société
Générale nebo německé Deutsche Bank, tak politici začnou dělat vše pro
to, aby nezkrachovaly,“ dodává Marek.

Pokud banky špatně půjčovali své peníze, musí být jejich akcionáři a vedení po zásluze potrestáni. Tak funguje kapitalismus a volný trh. Pokud má zkrachovat nějaká velká banka, nechť zkrachuje. Trh je mnohem odolnější, než si pan Marek představuje a velmi rychle se z krachu velké banky nebo bank vzpamatuje. Pokud budeme lít další peníze i do bank, bude to spíše socialismus a ten jak víme nakonec celý zkracoval. Osobně mi centralizace Evropy nevadí. Naprosto nepřijatelná je ale pro mne socializace Evropy.

Bohužel můj názor je, že David Marek z Patria Finance mluví spíše jako politik, než jako ekonom. Bohužel jako socialistický politik.