Elektronický podpis – porovnání cen – stále moc drahé

Protože stát nám stále více a více zjednodušuje byrokracii, musíme vyrábět více a více papírů. Poslední život usnadňující novinkou je přenesení DPH, kdy státu musíme elektronicky zaslat „Výpis z evidence pro daňové účely podle §92 zákona o DPH“. Bohužel zaslání nestačí a dokument musí být elektronicky podepsán. Jinak se ještě jednou musí zaslat přes datovou schránku. O tomto neuvěřitelném paskvilu psát nechci. Chci si zjednudušit život a výpis elektronicky podepisovat.

Proto potřebuji zákonný elektronický podpis, neboli kvalifikovaný certifikát (zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů v aktuálním znění). Kvalifikovaný certifikát je standardizován také v rámci Evropské unie (Směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/93/ES).

Zkusil jsem tedy k dnešnímu dni, tj. 5. dubnu 2012 zjistit kde a za kolik ho mohu koupit. Všechny ceny jsou uvedeny bez DPH a platnost certifikátu je 365 dní. Jde pouze o certifikáty pro manuální elektronický podpis:
Moc velká konkurence na trhu není a podpisy jsou dost drahé. Možná by to mohl být dobrý podnikatelský nápad začít prodávat kvalifikovaný certifikát třeba za 49,- Kč?