Pár zkušeností s LYNX broker & Lynx basic

Rozhodl jsem se s firemním účtem nakoupit akcie na londýnské burze. Soukromě v Londýně obchoduji na Patria Direct, ale rád bych obchodoval na vysoce pojištěném účtu, které jsou pouze v USA. Mám sice účet u Interactive Brokers, ale nikdy jsem ho nepoužíval. LYNX vznikl v roce 2006 a působí dnes v deseti zemích v Evropě. Používá infrastrukturu a obchodní systém Interactive Brokers (IBKR) a chlubí se nízkými poplatky. Poplatky srovnávat nebudu, to si každý může udělat snadno sám. Používám web platformy LYNX Basic. K dispozici je ještě mnohem mocnější LYNX Trading, která se instaluje na počítač. je naprogramovaná v Javě a tedy běží na MS Windows, Apple a Linux. Mám nainstalovanou pouze verzi pro MS Windows, ale preferuji webovou LYNX Basic.

Bohužel preferovaná web aplikace LYNX Basic je dost bída. Působí velmi moderním dojmem a je na první pohled hezká, ale moc toho neumí. Ve skutečnosti se dělí na dvě části: Vlastní LYNX Basic, kde se dá obchodovat a sledovat aktuální stav portfolia. Pak ještě Správa účtu, kde jsou k dispozici spousty detailních přehledů. Ty jsou sice o den opožděny, ale informací je tam hodně.

Správa účtu má dokonce dvě verze. Starší je ošklivá, ale novější neobsahuje pro právnické osoby všechna data. Správa účtu není lokalizována do češtiny a není moc intuitivní. Pro základní postupy jsou na stránkách české verze LYNX návody.

LYNX – správa účtu
LYNX trading

LYNX Basic je hezká aplikace, ale jednoduchá webová aplikace. Pomaleji se načítá, ale potom pracuje rychle. Viditelně využívá nejmodernější webovou technologii a IBKR má skutečně více programátorů než obchodníků.

LYNX Basic má v podstatě pouze tyto stránky:

  • domácí se základními přehledy z trhů a vlastního portfolia;
  • portfolio se seznamem pozic;kotace, kde jsou seznamy vlastních sledovaných aktiv a různé indexy;
  • výkonnost portfolia.
LYNX Basic

Peníze se na obchodní účet převádějí bankovního převodu v rámci Česka. Podpora funguje dobře. Odpovědi jsou v pracovní době rychlé a kvalifikované.

Největší výhodou LYNX jsou relativně nízké poplatky. V podstatě mohu doporučit pro investory, kteří preferují nízkou cenu a jsou ochotni něco za to obětovat.

Doplňuji 22.10.18: Od LYNX brokera mi došel dopis s plastovou kartičkou velikosti kreditní karty potištěný sloupci s čísly. V přiloženém dopise jsem se dozvěděl, že čísla z toho musím zadávat při každém přihlášení.  Zavolal jsem na podporu s tím, že je to jak šifrovací tabulka ze středověku a že chci odejít. Různě cestuji a účet ovládám přes web. Žádnou další kartičku a ani další aplikaci do mobilu, kterou mí místo kartičky nabízeli, nechci! Nakonec mi nastavili, že pokyny k nákupu a prodeji mohu bez kartičky, ale všechna nastavení účtu přes kartičku musí být ověřena. Kartičku si naskenuji a uložím. Nic moc!