Proč neinvestovat do P2P půjček?

Téma P2P půjček je poměrně populární. V Česku se o to postaralo Zonky, který spravuje skupina Home Credit a tedy je součástí skupiny PPF. Zonky dává především do televizní reklamy desítky milionů ročně a je tak dost vidět. Tím dělá dobrou službu všem P2P lending službám. Jednou větou: lidé půjčují dalším lidem. Samozřejmě na obou stranách mohou být i firmy, ale nefiguruje zde žádná úvěrující banka. Zonky a podobné služby pouze zprostředkovávají a zajišťují vztah mezi investorem (věřitelem) a dlužníkem.

I na českém internetu je spousta informací zkušeností různých investorů z tohoto segmentu investic. Protože považuji akciový trh především v USA za dosti předražený, hledám jiné investiční příležitosti. Zainvestoval jsem pár tisíc Eur do P2P půjček a před tím provedl základní výzkum. Zonky je pro investora dost nevýhodné. Malá nabídka půjček, celkem nízké úroky a především poměrně vysoké poplatky. V zahraničí je to mnohem lepší. Dobrá situace je ve Spojených státech, ale tam to P2P půjček může investovat pouze rezident. Zákon v žádném případě nechci obcházet a zakládat v USA právnickou osobu je složité a především nákladné na její provoz. Právníci a účetní nejsou nikde na světě levní, ve Spojených státech obzvlášť.

V Evropě je mnoho možností, jak přes internet investovat do P2P půjček. Dle mých informací vychází dobře Mintos.com, který je dokonce v češtině. Firma má sídlo v Litvě (Riga), byla založena v roce 2015. Lze investovat v mnoha měnách, zemích i druzích půjček. Diverzifikace je opravdu široká. U Mintosu je nutné si uvědomit, že nejde o zprostředkovatele mezi věřitelem a dlužníkem, ale mezi věřitelem a úvěrovou společností. Tedy Mintos sdružuje mnoho poskytovatelů půjček pro hypotéky, auta, osobní půjčky krátkodobé i dlouhodobé a podobně. Webová platforma je elegantní, dobře funkční, rychlá a poměrně přehledná. Mobilní aplikace aktuálně neexistuje nebo o ní alespoň nevím. Web je ale plně responzivní a tedy není problém aplikaci ovládat i na malém displeji.

Doporučuji Mintos? Ano ale s výhradou, protože nemohu doporučit investici do P2P půjček! Těch pár tisíc euro,co jsem investoval, tam nechám doběhnout, ale další peníze již nepošlu. Proč? Je zde mnoho rizik, která ale zdaleka nepocházejí jen od dlužníků. Rizika s dlužníky jsou ve skutečnosti celkem dobře zvládnutelná. Výnos je navíc excelentní. Rychle se mi podařilo nastavit výnos blížící se šestnácti procentům ročně. Navíc mám všechny půjčky zjištěny jak zástavou dlužníka (dům, auto,…), ale také zárukou úvěrující společnosti, tzv. Garancí zpětného vykoupení. Při této záruce se úvěrová společnost zavazuje úvěr od investora zpět odkoupit, když dlužník po dobu šedesáti dnů přestane splácet. Vše to zní skvěle: vysoký výnos, dvojitá záruka a zajištění úvěru. Kde je ten háček? Ten háček je právě v Mintosu a úvěrových společnostech, kterým zajišťuje investory. Nad těmito firmami není téměř žádná kontrola a mohou udělat bankrot nebo mohou být vytunelovány. Nemám žádné konkrétní podezření, ale představte si, že své úspory pošlete na účet Mintosu a zítra jejich web přestane fungovat, protože se dostanou do finančních potíží. Co když udělá úpadek třeba úvěrová společnost Mogo, u které můžete nakoupit úvěry na auta ve spoustě zemí? Žádná kontrola, mizivý nebo žádný dohled a třeba jen oči pro pláč. Pokud si proti tomu vezmeme veřejně obchodovatelné akcie, jsou pod daleko větší kontrolou a rizika jsou vlastně mnohem menší. Třeba v USA musí veřejně obchodovatelná akciová společnost zveřejňovat své hospodářské výsledky každé tři měsíce! Stát na to dohlíží a tisíce analytiků to studují. Kde jsou takové informace o Mintosu?!

Doplněno 20.8.19: Mintos stejně jako jeho konkurence ve svých pravidlech umožňuje a také velmi často uplatňuje institut předčasného splacení půjčky. Bohužel nejde jen o splacení ze strany dlužníka, ale většinou někoho, kdo půjčku odkoupí. Nepotřebuje k tomu ale souhlas P2P investora. Tedy u zajímavých úvěru/investic se často stane, že z portfolia zmizí. Dle podmínek sice v pořádku, ale pro investora nemilé. Mě třeba zmizely všechny půjčky od Mogo s úrokem okolo 16 procent. Samozřejmě jsem dostal peníze i příslušný úrok, ale bylo to nepříjemné.