Pandemie koronaviru je příležitost vydělat hromadu peněz

Akcie prudce klesají, akcie prudce stoupají, akcie prudce klesají a nakonec zase akcie prudce klesají. Turbulence na trhu, které si nikdo nepamatuje. Index volatility (míry kolísání) trhu VIX S&P500 je na svých maximech a překonal i leden 2008:

Index VIX

Pokud se podíváme do historie, tak tyto turbulentní doby vždy znamenaly pro většinu investorů ztráty a pro pár investorů velké zisky, kdy se jejich investice může i násobit.

Pro pochopení je nutné přestat se dívat na grafy a odpovědět si na důležité otázky:

  1. co současnou situaci vyvolalo
  2. je reakce trhu adekvátní?
  3. kdy se situace normalizuje?

Odpověď na první otázku je celosvětová pandemie koronaviru, která způsobí velké ekonomické ztráty. Budou velké, ale nikdo neví jak. Bloomberg předpokládá pro rok 2020 tyto údaje:

Bloomberg - předpověď pro 2020 při začátku pandemie koronaviru

Já to považuji za věštění z křišťálové koule, ale nic lepšího aktuálně nemáme. Rok 2021 si zatím nikdo kvalifikovaný odhadovat neodváží.

Klíčová je druhá otázka! Počáteční výprodej byl panický. V podvědomí analytiků bylo, že některé „velké“ akcie byly předražené a čekalo se na impuls korekce. To paniku prohloubilo a chamtivost se překlopila na strach. Akcie klesaly a panika se prohlubovala. Podívejme se na graf indexu S&P500:

Trh se pokoušel paniku zvládnout, ale index začal stoupat teprve v posledních dnech, kdy prezident USA Donald Trump a i další státy začali do ekonomiky sypat další a další miliardy. Akcie následně silně stoupají. Tedy aktuálně je situace, kdy pandemie je v západní civilizaci na vzestupu, ekonomické škody jsou neznámé, ale akcie díky masivním stimulům stoupají. Například Boeing stoupl za poslední čtyři dny o téměř šedesát procent! Prosím nezapomeňme na to, že nejprodávanější letadlo této firmy 737 Max nesmí na celém světě létat a nikdo si ho měsíce neobjednal. Současně se předpokládá dlouhodobý pokles letecké přepravy. Závěr je dle mého jasný. Trh opět ovládla chamtivost, ale strach číhá za dveřmi.

Na otázku číslo tři není těžká odpověď. Všechno to konečně skončí, až na COVID-19 bude masivně aplikována vakcína, jejíž vývoj se ale aktuálně začíná a jistě dříve jak za více jak rok nebude. Co se bude mezitím dít z pohledu pandemie, výborně popisuje Tomas Pueyo: Coronavirus: The Hammer and the Dance, v českém překladu Adama Křivky: Koronavirus: Kladivo a Taneček.

Zdroj: investing.com, Bloomberg, Yahoo finance

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*