Pandemie 9. dubna 2020 – abnormální trh akcií

Situace na akciovém trhu je opravdu zvláštní. O akciích mluví i ti, kteří dříve řešili televizní seriály. Od nejhlubšího propadu akcie stoupají. Situace v pár bodech:

  1. byla vyhlášena celosvětová pandemie viru COVID-19.
  2. akcie prudce klesají, např.akciový index NASDAQ, který měl dne 19. února 2020 hodnotu 9817 klesl během pár dnů až na 6870. To je pokles o třicet procent!
  3. některé země jsou silně zasaženy a ekonomický život se v nich díky karanténě téměř zastavuje.
  4. v některých zemích se daří pandemii zvládnout lépe a v některých hůře.
  5. v některých oblastech se ekonomika zcela zastavila a vlády začínají „rozhazovat peníze z vrtulníků“, aby zabránili největším škodám. Velká Británie a Spojené státy jsou zasaženy pandemií, ale především se očekává pokles HDP za letošní rok. Dle optimistických předpovědí půjde o pokles v malých jednotkách procent. Pesimisté mlčí a čekají co bude.
  6. Akcie stoupají. Výše uvedený index NASDAQ stoupl z 6870 na dnešních 8091, tj. stoupl o téměř osmnáct procent!
NASDAQ a FTSE100

Dovolím si předpovědět, že přestože vlády i centrální banky vypouštějí do oběhy nevídané množství peněz, dojde k recesi. Samozřejmě nevím, jak dlouho bude trvat a jak hluboká bude, ale přijde. Tomu ovšem neodpovídá současný vzestup akcií. Trhy jsou dle mého názoru slepé a zatím vidí pouze slabé světlo na konci tunelu týkající se virové epidemie. Ekonomická recese trhy pošle ještě dolů. Pořád je příležitost vydělat peníze.

Zdroj yahoo finance

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*