Výběr testovacího Typescript frameworku

Mám trochu specifické požadavky. Chtěl bych testovat i kód, který pracuje s noSQL databází MongoDb a kód je místo v JavaScriptu v Typescriptu. Rád bych testoval jedním frameworkem jak server (node.js), tak i klienta. Nerad se učím něco dvakrát. 

Nejprve hlas lidu, který je často hlasem božím. Tedy nejoblíbenější testovací frameworky dle stateofjs.com za rok 2019 podle spokojenosti:

Obliba testovacích frameworků 2019

Mocha je dle následujícího grafu ze stejného zdroje druhá nejrozšířenější, ale uživatelé s ní moc spokojení nejsou.

Spokojenost s testovacími frameworky za rok 2019

Nejlépe vychází Jest. Bohužel přes dvoudenní snahu se mi ho nepodařilo s výše uvedenými požadavky dobře rozhodit. Našel jsem sice několik kvalifikovaných návodů, ale stále jsem dostával mnoho podivných chybových hlášení, které souvisí zřejmě s promisemi.

Projdu tedy ostatní:

  • S Mocha je 12 procent uživatelů nespokojených, to ji zatím vyřazuje.
  • Storybook je nejen testovací rámec, ale především framework klientských komponent.
  • Cypress určen především pro klienta.
  • S Enzyme  9,5 procenta uživatelů nespokojených. Vyřazuji.
  • AVA (18 tisíc GitHub starts) je nejméně používaný framework ze seznamu. Nespokojeno je 2,9 procenta. Slouží především pro testování Node.js a údajně má podporu Typescriptu. Bohužel podpora Typescriptu není ideální. Nepodařilo se mi spustit jednotlivé testy, ale pouze všechny. To je pro testování větších aplikací špatně, ale třeba jsem jen na něco nepřišel. 
  • Jasmine má více jak 14 procent nespokojených uživatelů.
  • Puppeteer je knihovna pro testování v prohlížeči.  

Protože v podstatě žádný z oblíbených testovacích rámců nevyhovoval, vrátil jsem se k Jety. Je nejoblíbenější a nakonec se mi po určitých úpravách kódu aplikace podařilo testy rozchodit. Asi něco špatně chápu na promisech, ale snad to časem vyřeším. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*