Koupit akcie Pfizer nebo Roche

Celkem zajímavé ceny mají shodou okolností dvě farmaceutické společnosti: Pfizer a Roche. Podíváme se na obě a porovnáme je.

Pfizer – PFE

Pfizer je jistě zajímavá akcie. Firma měla několik skvělých chvil, ale aktuálně je cena akcie poměrně nízká. Společnost Pfizer Inc. provádí výzkum, vyvíjí, vyrábí, prodává, distribuuje a prodává biofarmaceutické produkty v téměř po celém, světě. Společnost nabízí léky a vakcíny v různých terapeutických oblastech, včetně kardiovaskulárního metabolismu, migrény a zdraví žen pod značkami Eliquis, Nurtec ODT/Vydura, Zavzpret a rodina Premarin; infekční onemocnění s nenaplněnými lékařskými potřebami pod značkami Prevnar skupina Abrysvo, Nimenrix, FSME/IMMUN-TicoVac a Trumenba; a prevence a léčba COVID-19 a potenciální budoucí mRNA a antivirové produkty pod značkami Comirnaty a Paxlovid. Poskytuje také léky a vakcíny v různých terapeutických oblastech pro chronická imunitní a zánětlivá onemocnění pod značkami Xeljanz, Enbrel, Inflectra, Litfulo, Velsipity a Cibinqo; amyloidóza, hemofilie, endokrinní onemocnění a srpkovitá anémie pod značkami skupiny Vyndaqel, Oxbryta, BeneFIX, Somavert, Ngenla a Genotropin; injekční a protiinfekční léky pod značkami Sulperazon, Medrol, Zavicefta, Zithromax a Panzyga; a biologické látky, malé molekuly, imunoterapie a biosimilars pod značkami Ibrance, Xtandi, Inlyta, Bosulif, Mektovi, Padcev, Adcetris, Talzenna, Tukysa, Elrexfio, Tivdak, Lorbrena a Braftovi. Kromě toho se společnost zabývá smluvní výrobou. Slouží velkoobchodníkům, maloobchodníkům, nemocnicím, klinikám, vládním agenturám, lékárnám, kancelářím jednotlivých poskytovatelů, maloobchodním lékárnám a integrovaným doručovacím systémům. Společnost má smlouvy o spolupráci s Bristol-Myers Squibb Company; Astellas Pharma US, Inc.; Merck KGaA; a BioNTech SE. Společnost Pfizer Inc. byla založena v roce 1849 a sídlí v New Yorku.

Roche – RHHBY

Roche Holding AG se zabývá farmaceutickými a diagnostickými činnostmi v Evropě, Severní Americe, Latinské Americe, Asii, Africe, Austrálii a Oceánii. Společnost nabízí farmaceutické produkty v terapeutických oblastech anémie, rakoviny, dermatologie, hemofilie, zánětlivých a autoimunitních onemocnění, neurologických onemocnění, oftalmologie, respiračních onemocnění a transplantací. Vyvíjí také produkty pro různé terapeutické oblasti. Kromě toho nabízí in vitro testy pro diagnostiku různých onemocnění, jako je rakovina, cukrovka, Covid-19, hepatitida, lidský papilomavirus a další onemocnění; Diagnostické nástroje; a digitální zdravotní řešení. Roche Holding AG byla založena v roce 1896 a sídlí v Basileji ve Švýcarsku.

Základní údaje v tabulce:

PfizerRocheIHE (ETF)
Tržní kapitalizace mld USD159227---
P/E normalizováno19,7913,0614,29
P/E forward12,1113,51---
Odhad bud. dividend5,92%3,79%2,16%
P/B6,796,933,27
Debt/Equity0,741,05
ROE -0,32%40,1310,46 (ROIC)
Total return 5 let-3,22%3,50%7,69%
Total return 10 let3,82%2,49%5,55%
Porovnání pharma ETF IHE (černá) a indexu S&P500 (modrá) s cenou akcií Pfizer (fialová) a Roche (červená)

Na grafu je vidět, že výkon PFE ani Roche není nijak závratný. Farmaceutické ETF IHE je za poslední roky stejně výkonné jako index S&P500, na což obě akcie výkonem zdaleka nemají.

Vyjma budoucích dividend se mi fundamentálně více líbí Roche. ROE je exklusivní. Obě akcie mají u Morningstar pět hvězd z pěti. Podle výpočtu Morningstart je u PFE sleva na ceně 33 procent a u Roche 35 procent. U SeekingAlpha má Pfizer hodnocení analytiků 4/5, Wall Street 3,64/5 a Quant 3,41/5. Roche u SeekingAlpha analytici 4/5, Wall Street 3,5/5 a Quant 3,19/5. Hodnoceni agentur jsou tedy velmi podobná. Lékové výhledy popisovat nebudu, vůbec tomu nerozumím. Přečetl jsem odborné analýzy u obou společností a je to velmi komplexní obor.

Roche mohu koupit na švýcarské burze za tamní měnu a přestože transakční náklady jsou vyšší, může to být zajímavá měnová diverzifikace. Je samozřejmě otázkou, zda není rozumnější investovat do IHE ETF, kde jsou díky diverzifikaci nižší rizika. V každém případě to žádná superinvestice není a asi do toho vůbec nepůjdu.

Zdroje: archiv autora, SeekingAlpha, Morningstar, Yahoo finance

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*