Reakce na „Jak svět řeší recesi (P. Kohout)“

Chtěl bych zareagovat na dnešní článek Pavla Kohouta, který dnes vyšel na Finmagu. Pavla Kohouta si velmi vážím a považuji ho za velmi erudovaného ekonoma, který se navíc dokáže přístupným způsobem vyjadřovat. To je bohužel spíše výjimkou, než pravidlem.

Komentář nenapíši pod původní článek, protože by byl moc dlouhý.

Nepřipadá mi pravděpodobná situace, kdy by mohlo dojít k tomu, že by se Česko mohlo dostat do problémů se emisemi svých dluhopisů. Situace, kdy investoři ponechají emisi státních dluhopisů bez povšimnutí by znamenala, že na Ministerstvu financí se zbláznili. Tím nechci říci, že se rating Česka nemůže zhoršit. Bude to ale znamenat zvýšení nákladů na emisi a především výrazné zvýšení dluhových nákladů. Tedy dluhopisy Česko bude muset nabídnout s mnohem vyšší úrokovou mírou, než je možné uplatnit dnes.

Jinak naprosto souhlasím s argumentem, v recesi je nutné výdaje snižovat a ne zvyšovat. Doplňuji o můj názor: není levnějšího a rychlejšího nástroje na recesi, než ponechat trh, aby situaci vyřešil sám. Ani příroda nevymyslela za miliony let nic lepšího, než přirozený výběr. Trh funguje stejně, jako to popsal Darwin. Kreacionisté nemají pravdu a sociální inženýři ještě méně!