Jsou nemovitosti v Česku předražené a budou dále klesat?

Dnes jsem viděl televizi prošedivělého, na první pohled velmi důvěryhodného makléře, jak říká, že ceny nemovitostí v Česku jsou nafouklou bublinou a v blízké domě musí tyto ceny klesnout a klesnou na správnou úroveň. Málem jsem spadl ze židle. Profesionál a nemá ani ty nejzákladnější znalosti z ekonomiky.

Proč blábolil? Protože máme tržní hospodářství, kterému se také říká kapitalismus. V tržním hospodářství je většina cena většiny komodit, mezi které patří i nemovitosti, určovány trhem. Právě proto se tomu říká tržní hospodářství. Tedy neexistují žádné bubliny a ani žádné správné ceny. Cena je určována nabídkou a poptávkou. Ještě před několika málo měsíci měl například byt 2+1 v širším centru Prahy cenu 3,2 miliony Kč. Pokud bylo možno ho za tu cenu prodat, byla to tehdy správná cena. Dnes musí prodejce takového bytu, pokud ho potřebuje prodat ihned, cenu snížit. Takže dnes je správná cena třeba 2,9 milionu Kč. Nejde o žádnou bublinu a to ani nafouklou a ani splasklou. Je to jen tržní hospodářství. Na trh má vliv nabídka a poptávka a ty jsou ovlivňovány mnoha faktory. Jedním z těchto hlavních faktorů, které ovlivňují cenu patří i psychologie davu, někdy až davová psychóza. Většina obyvatel Česka nezažila k dnešnímu dni žádné dopady celosvětové finanční recese. Přesto tato recese řídí rozhodování většiny těchto účastníků trhu. To je právě ta psychologie, daná očekáváním, která ovlivňuje nabídku a poptávku. Ještě jednou zopakuji: žádné správné ceny neexistují!

Na závěr si dovolím ceny nemovitostí odhadnout do budoucna. V Praze, pokud nepotřebujete prodat ihned, tak raději počkejte. Cena nemovitostí také není ani zdaleka tvořena tím, zda je například byt z cihel nebo z panelu, ale jeho polohou. I stav bytu není moc podstatný. Každý byt se dá opravit. Přestěhovat ho ale nemůžete. Za rok budou ceny bytů v Praze v kvalitní lokalitě vyšší než dnes. Někde v polích možná klesnou, ale i Jižní město je z hlediska ceny centrum. Pokud je tedy nemovitost na dobrém místě, tak nesnižujte cenu a nebo byt kupte. Praha je centrum Evropy a nikam se také nepřestěhuje. Alespoň v to doufám…