Datové schránky a datový trezor

Neuvěřitelné. Pokud to náhodou nevíte, tak životnost zprávy v datové schránce je pouze 90 dnů. Pak se samovolně vymaže. Existuje na to řešení, které nabízí Česká pošta. Řešení se jmenuje datový trezor. Jsou tam automaticky ukládány zprávy, když se mají z datové schránky po uplynutí 90 dnů vymazat. Zní to velmi hezky. Bohužel jenom do doby, než se dozvíte cenu. Máme tři varianty datového trezoru, Mini (100 zpráv), Plus (500 zpráv) a Extra (5000 zpráv). Myslím, že Plus je dobrá volba. Do 500 zpráv, které potřebuji zachovat, bychom se pár měsíců nebo dokonce let mohli vejít.

Ovšem cena není 100,- Kč, jak bych předpokládal. Není ani 500,- Kč, které by mi připadaly drahé. Není ani 1000,- Kč, které jsou už absurdní. Cena je fantastických 5400,- Kč ročně bez DPH. Neuvěřitelné! Ještě více mě pobavila varianta Extra. Ta stojí neuvěřitelných 48000,- Kč ročně bez DPH! Podle těchto cen usuzuji, že Česká pošta používá pozlacené pevné disky a jejich počítače jsou zdobeny diamanty. Rád bych si vybral jinou firmu. Bohužel to nejde. Česká pošta má na datové schránky zákonem daný monopol.

Pro zajímavost jsem po podívat kolik stojí terabytový pevný disk na který se vejde při průměrné velikost 50 kB za jednu datovou zprávu těchto zpráv. Pokud jsem se někde nespletl (je tam hodně nul), tak je to 2 000 000 000 datových zpráv. U Alza.cz stojí Western Digital 1TB disk 1689,- Kč bez DPH. Chci být akcionářem České pošty. Vlastně ono to nejde. Česká pošta patří státu a ten slouží svým občanům. Co je tady špatně? Proč se zprávy vůbec z datové schránky mažou? Proč je to vše tak drahé? Asi je něco špatně!