Nejlepší banka pro neziskovku – nadační fond

Zřizuji jeden nadační fond, který bude udržovat jednu aktivitu na internetu. Nadační fond je neziskový právnický subjekt. V zahraničí se spíše používá název nadace (foundation). Podle českého práva je ale nadace u nás něco trochu jiného, než já potřebuji. U nás se také používají názvy NNZ (nestátní neziskové zařízení) nebo prostě neziskovka. Neziskovka může také být třeba občanské sdružení.

Zřízení  nadačního fondu není složitá záležitost. Je podobné založení společnosti s ručením omezeným.  Budu se tomu věnovat v některém ze svých dalších článků. Pro nadační fond ale samozřejmě potřebuji banku. Banka bude jako u každého jiného subjektu pro nadační fond poskytovat bankovní služby. Když už je nadační fond neziskový subjekt, mohl by být u bank zvýhodněn. Zkusil jsem tedy mezi bankami provést výběr. Porovnával jsem tyto parametry:

  1. měsíční platba za bankovní účet včetně přístupu k účtu přes internet;
  2. jedna platební karta, stačí ta nejobyčejnější. (Měl jsem sice i drahé platební karty, ale zjistil jsem, že jsou to vyhozené peníze. Nikdy jsem žádnou výhodu u drahé platební karty nezaznamenal. Dnes mám ze všech soukromých i firemních účtů pouze ty nejlevnější karty)
  3. Výběr hotovosti z bankomatu pomocí platební karty;
  4. poplatek za příchozí platbu;
  5. poplatek za odchozí platbu;
  6. možnost takzvaného transparentního účtu. Zatím to neplánuji, ale nerad bych si předem zavřel dveře.

Hledal jsem banky, které jsou levné a/nebo nabízejí speciální program pro neziskové organizace. První mi padla do oka Mbank. Velmi levná banka. Soukromě ji používám a jsem s jejími službami spokojen. Bohužel do dnešního dne vůbec nenabízí své služby právnickým osobám. Tedy ani nadačnímu fondu. Našel jsem tyto banky, které by přicházely v úvahu:

Vedení a internet Platební karta Výběr PK Příchozí platba Odchozí platba Transp. účet
Poštovní spořitelna zdarma zdarma (Maxkarta) 5,-/25,- 4,-/6,- 2,-
ČSOB 105,- zdarma (Visa electron) 6,-/30,- 6,- 3,-
Volksbank 129,- zdarma (několik karet) 3,-/30,- 0,-/6,- 0,-/3,-
FIO družstevní záložna zdarma zdarma 6,/30,- zdarma zdarma zdarma
GE money bank zdarma 39,- (Maestro) 15,-/35,- 1) zdarma zdarma 100,-
LBBW 59,- zdarma (MasterCard) 6,50 zdarma zdarma 2) 100,-

1) první dva výběry v měsíci zdarma
2) prvních 10 plateb zdarma, kolik stojí další platba, není jasně v sazebníku uvedeno

Pokud jsou u jedné položky dvě částky, tak první je pohyb v rámci banky a
druhý pohyb z nebo do jiné banky. Například u platebních karet první částka znamená výběr z bankomatu domácí banky a druhá z bankomatu jiné banky.

Bohužel musím potvrdit, že ceníky banka, které je také nazývají sazebníky,
jsou neuvěřitelně nepřehledné. Spíše bych řekl, že jsou nesrozumitelné. To
nemůže být náhoda. Mám podezření, že to to tak úmyslně. Poměrně přehledný má
ceník Poštovní spořitelna. Pokud jsem někde něco přehlédl, tak se omlouvám.

Nejvýhodnější je jak jsem očekával FIO. Nejde o banku, ale o družstevní záložnu. Vklad do družstva je pouze 1,- Kč. To je důležité, protože se musíte stát družstevníkem a svým družstevním podílem ručíte za potencionální ztráty družstevní záložny. Družstevní záložny ovšem mají v Česku špatnou pověst. Na druhém místě je GE money bank. Výhodné podmínky této banky mě příjemně překvapili. Několikrát jsem sazebník kontroloval. Doufám, že jsem tam nějakou skrytou položku nepřehlédl. Poštovní spořitelna je výhodná v tom, že má zřejmě největší množství poboček. Každá větší pošta je pro tuto banku pobočkou. Navíc je stejně jako FIO úzce napojena na ČSOB. To rozšiřuje přístup k levnějším bankomatům.

One Reply to “Nejlepší banka pro neziskovku – nadační fond”