Špatné zkušenosti s mobilem Motorola Milestone (Droid)

Jak jsme psal v předchozích článcích, převedl jsem firemní agendu pod Google Apps. Když už tak masivně používáme Google, bylo by asi vhodné použít mobil s jejich operačním systémem Android. Vybíral jsem podle recenzí a ceny. Nejlépe mi vyšel model Milestone od firmy Motorola. V jiných částech světa se prodává pod jiným označením, Motorola Droid.

Firma Motorola není v Evropě v posledních letech s mobilními telefony moc úspěšná. Právě model Droid ji ale vrací na výsluní. Ve Spojených státech, podle některých statistik, dokonce překonává v prodeji i Apple iPhone.Já jsem firmu Motorola naposledy zaznamenal s jejími modely RAZR.

Na Heureka.cz jsem našel nejlevnějšího prodejce. Byl to Hypermobil.cz. Cena byla asi o 1500,-Kč levnější, než u konkurence. Nechápu jak je to možné, ale bylo to tak. Jednalo se asi o 8500,- Kč bez DPH. Pro mobil jsem si osobně zajel. Vše proběhlo bez problémů. V balení nebyl žádný manuál. Doufal jsem, že bude přiloženém CDROM. Ani tam manuál nebyl. Našel jsem si anglický manuál na internetu. Ve skutečnosti jsem manuál ale potřeboval pouze jednou. Vysvětlit některé Android ikonky. Jinak je Android snadno pochopitelný. Telefon nekomunikoval v českém jazyce. Používal jsem angličtinu.

Android mě příjemně překvapil. Je to vyspělý a zajímavý operační systém. Jeho otevřenost ho pro mne staví vysoko nad Apple iPhone. Dva dny po vyjmutí telefonu z krabice, provedl telefon automatický update na verzi Android 2.1. Některé drobnosti má ale Nokia navrženy lépe. Například navigační software (dva programy), který jsem zkoušel, neumí GPS sámi zapnout. To je malá, ale nepříjemná komplikace. Buď je nutné před každým zapnutím navigace GPS ručně zapnout nebo nechat GPS běžet pořád. Tato druhá možnost má ovšem negativní dopad na výdrž baterie. Nokia navigace dokáže při startu sama GPS zapnout a po ukončení zase vypnout. Takových věcí bych našel více. Na druhé straně dostupnost desítek tisíc aplikací pro Android na Android Marketu je skvělá. Od hezkého kompasu přes spousty her až po simulátor AK47. To Nokia nemá a hned tak mít nebude.

Synchronizace emailu, položek kalendáře, úkolů a kontaktů probíhá mezi telefonem a Google službami na jedničku. Nezaznamenal jsem jediný problém. Je vhodné mít zaplacený mobilní tarif pro internet. Pokud se ale většinu dne pohybujete jako já v dosahu dostupných WiFi sítí, není nutné mít neomezený.

Bohužel vlastní telefon už tak jednoznačně kladně hodnotit nemohu. Na jedné straně kvalitní displej, celokovové tělo a automatické snižování jasu displeje, které dobře funguje. Na druhé straně pro mne podstatné nedostatky. Telefon se přibližně dvakrát denně sám restartoval. Příčinu se mi nepodařilo zjistit. Velmi nízká citlivost WiFi. Mohl jsme porovnat s telefonem Samsung i5700. Ten je sice o třídu níže, ale citlivost WiFi měl přibližně o 20 procent lepší. Dále vysouvací klávesnice. Velmi špatně se mi na ní psalo. Na virtuální na displeji to šlo mnohem lépe. Sice nemám nijak tlusté prsty, ale odhaduji, že tak každý sedmý úhoz byl na vysouvací klávesnici  překlep. Také zapínací tlačítko je pro mě špatně umístěno. Bez použití druhé ruky ho lze stisknout pouze obtížně. To tlačítko je nutné stisknout pokaždé, když probouzíte telefon do akce. Opět srovnávám se Samsungem i5700. Tam je to vyřešeno mnohem lépe.

Nakonec jsem telefon vrátil prodejci. Telefon převzal, ale peníze mi  budou vráceny do třiceti dnů na účet. Doufám, že to bude bez problémů. Možná jsem měl smůlu na špatný kus. Ve většině recenzí je Motorola Droid/Milestone chválený výrobek. Já ho ale doporučit nemohu. U Androidu ovšem zůstanu. Zatím se poohlížím po jiném telefonu. Líbí se mi Nexus One, jeho ekvivalent HTC Desire a čerstvě představený Samsung Galaxy S.