Bezpečnostní problémy s Paypal a eBay

Dost často něco kupuji přes internet. Placení pomocí služby Paypal mi připadá bezpečnější, než placení pomocí kreditní karty. Přes Paypal musím každou platbu implicitně schválit. To u platební karty nejde. Jednou někomu dám její číslo a kdoví co se může stát. Zatím jsem sice žádný skutečný problém s platebními kartami na internetu neměl, ale co není se může stát.

Na problém s Paypal jsem narazil, když jsem do něj chtěl přidat jednu mojí email adresu, kterou často používám. Paypal web rozhraní mi oznámilo, že to není možné, protože email adresu používá jiný Paypal účet. Vůbec nechápu jak by k tomu mohlo dojít? Jak někdo mohl zadat mojí email adresu a Paypal ji neověřil?! To není problém, pomyslel jsem si, nechám si zaslat heslo. Bohužel, nejde to. Zaslání hesla je podmíněno uvedením poštovní adresy. Zkusil jsem tedy zavolat na Paypal telefonní linku. Existuje číslo do Evropy, použil jsme ho. Typické call centrum. Operátor byl ochotný, ale buď mi nechtěl rozumět nebo to neuměl vyřešit. Po 15 minutách hovoru jsem hovor ukončil. Občas mi přijde na tuto email adresu od Paypal email v holandštině, který někdy ignoruji a někdy přepošlu na Paypal. Řešení u této služby neexistuje.

Tím ovšem problém neskončil. Občas kupuji přes eBay, který Paypal vlastní. Zde mám úplně stejný problém. Email adresa o kterou jde dokonce na eBay nedokončila registraci. Jak by mohla? Emailem jsem kontaktoval eBay podporu. Česky! Dostal jsme dvě odpovědi. Nejprve od normálního operátora, podruhé z jejich bezpečnostního oddělení. Po několika dnech šla adresa skutečně změnit.