Recenze knihy Jak investovat aneb anatomie burzovních lží (Svoboda Martin)

Kniha Jak investovat aneb anatomie burzovních lží od autora Martina Svobody má špatně zvolený název. Kniha totiž propaguje dvě věci. Indexové certifikáty a Zertifikatejournal. To je internetový časopis o investování do certifikátů. Ten také vydává autor. Na první pohled se kniha jeví jako nesmysl. Propagovat indexové certifikáty je jistě zajímavé, ale vlastní časopis je poněkud divné. Pohled druhý je ale jiný. Za prvé autor umí dobře psát a vyjadřovat se. Dokáže navíc srozumitelně vysvětlit i složitější statistické výpočty. Autor je také jasně v této oblasti odborníkem.

V první části kniha rozebírá některé lži, které jsou často používány směrem od profesionálů v oblasti cenných papírů k investiční veřejnosti. Nejsou zde sice žádné světoborné objevy, ale informace jsou dobře shrnuty a popsány.

Další část knihy s názvem Indexy a megatrendy: tucet statečných, popisuje hlavní světové indexy a certifikáty, které lze na ně koupit. Poslední dvě části Systémem k úspěchu a Inteligentně investovat aneb Rozhodující je správný mix navrhují určité způsoby jak investovat do indexových certifikátů. V poslední části je dobře popsána i matematicky dokázána výhoda diverzifikace.

Knihu mohu doporučit. Kniha je aktuálně již ve třetím vydání, ale je rozebrána.

Počet stran: 198; nakladatel: Computer Press; doporučená cena včetně DPH 299,- Kč.