Recenze knihy Naučte se investovat (Daniel Gladiš)

Knihu Naučte se investovat od Daniela Gladiše jsem četl v 2. rozšířením vydání. Jde o jednu z nejlepších knih, kterou jsme o investování četl. Navíc jde o českého autora, což mě potěšilo ještě více.

Kniha je určena pro dlouhodobé investory. Není v ní nic o technické analýze a ani o denním obchodování. První část knihy se zabývá rozdíly mezi spekulací a investicí do cenných papírů. Jednoznačně upřednostňuje a propaguje investice proti spekulacím. Druhá část knihy popisuje fundamentální analýzu – vnitřní hodnotu podniku a akcie. Další část rozebírá investiční filozofii a strategii. Zde je nejzajímavější část knihy. Je zde doporučeno šest základních kritérií výběru cenného papíru. Kritéria vycházejí z doporučení Benjamina Grahama a Warrena Buffeta. Lze zde najít i základní návod jak používat screeningové aplikace na internetu pro výběr vhodných akcií. Bohužel autor používá screeningové služby, které aktuálně na internetu nejsou k dispozici. Velmi důležitou částí je i psychologie investování. Většina investorů toto podceňuje. Podle mého názoru jde ale o jednu z nejdůležitějších věcí, která investora může potrápit.

Knihu jednoznačně doporučuji. Je napsána velmi srozumitelně a čtenář nepotřebuje žádné zvláštní ekonomické znalosti. Přesto jde o kvalitní odbornou knihu, která netrpí povrchností.

Počet stran: 176; nakladatel: Grada; doporučená prodejní cena 198,- Kč