France Telecom přináší pěkné dividendy ale potřebuje více zisku

France Telecom je největším telefonním operátorem ve Francii a třetím největším v Evropě. Ve Francii má France Telecom 47 procent příjmů z bezdrátových služeb a 30 procent z pevných linek. Zbytek je přenos dat. Francie představuje pro společnost asi polovinu tržeb firmy. Další hlavní zdroje příjmů pocházejí ze Španělska (8,5%) a Polska (8,4%). Zbytek světa vytváří pro France Telecom 19 procent příjmů. France Telecom působí pod mezinárodní značkou Orange celkem ve 32 zemích a má asi 193 milionů zákazníků.

Základní údaje jsou: forward P/E: 9,1; P/B 1,4; tržní kapitalizace 60 miliard USD; Debt/Equity je 1.0 což je v segmentu vysoce nadprůměrné.

Průměrný dividendový výnos od roku 2006 do roku 2010 je 6,23 procenta. Průměrný meziroční růst dividend je ale pouhých 0,28 procenta.

Co se týká zisku, tak France Telecom je od roku 2003 v zisku. Bohužel růst zisku je v posledních deseti letech záporný. Meziroční průměrný růst EPS za posledních 10 let je -6,03 procenta. Za posledních pět let le to lepších 3,72 procenta. Počet zaměstnanců téměř 164 tisíc.

France Telecom měl velké problémy se svými odbory. To není ve Francii nic neobvyklého. France Telecom nakonec s odbory dohodu uzavřel. Sice jsou podle ní nadstandardně chráněni zaměstnanci před-důchodového věku, ale ti postupně odejdou do důchodu. Nahradí je mladší ročníky, kteří nebudou mít takovou ochranu a budou pracovat za nižší mzdy. Pokud samozřejmě odbory dají v budoucnosti firmě pokoj.

Na francouzském bezdrátovém telekomunikačním trhu začne zřejmě od roku 2012 působit nová konkurence, společnost Iliad. Na France Telecom to jistě bude mít negativní dopad. Nedomnívám se, že je to příliš důležité. France Telecom se dnes snaží prodat své služby na začínajících rozvojových trzích. Zde je velká příležitost k růstu především v mobilních technologiích. Současná penetrace mobilů je zde pouze asi 60 procent proti více jak 110 procentům v rozvinutých zemích. V rozvinutých zemích se očekává růst datové komunikace přes „chytré“ telefony. Podle společnosti Cisco se očekává růst datového provozu v příštích 4 letech 18x. Investice budou ale obrovské. Pro Frace Telecom asi 300 mld. €.

Na přiloženém grafu z Morningstar porovnávám historii France Telecom versus Vodafone Group (VOD), Telefonica SA (TEF) a index S&P 500 (SPX). Vše za poslední tři roky.

Akcie kupuji především kvůli zajímavé dividendě.

Zdroje: Morningstar, Wikinvest