E.ON a německá zaslepenost = dobrá příležitost k nákupu

E.ON je zřejmě nejzajímavější akcie v k dnešnímu dni. Ještě 3. května byl kurz 23,26 a dnes (24. května 2011) je 19,55. To je pokles o téměř 16 procent. Zkusíme se na akcii podívat podrobněji.

E.ON je jedna z největších světových energetický a plynárenských společností. Vyrábí, přenáší a distribuuje elektřinu a zemní plyn v asi 30 zemích. Hlavním místem podnikání je Evropa. V Německu je společnost největší plynárenskou firmou a vyrábí třetinu spotřeby elektrické energie Německa. Z toho 40 procent pochází z jaderných elektráren.

Základní data jsou skvělá. Koeficient P/E (cena vůči zisku) je 5,2 a koeficient P/B (cena akcie vůči účetní hodnotě společnosti) je 0,8. To znamená, že cena akcie účetně obsahuje 20 procentní bezpečnostní polštář.

Dluh k vlastnímu kapitálu (Debt to eqvity) je u E.ON 0,8. To je pro utilities dobrý výsledek. Posledním důležitým parametrem je likvidita podniku, která je vyjádřena Current Ratio neboli poměr mezi krátkodobými závazky a pohledávky. Zde je hodnota 1,25. Jde o jedinou hodnotu, která není dobrá. Měla by být větší jak 2.

Dalším důležitým údajem je zisk. Zisk na akcii za posledních 10 let byl vždy kladný. Jediné slabé období bylo v roce 2008. Zde byl zisk společnosti stále kladný, ale nižší, než byl v ostatních letech. Tržby stoupají kontinuálně od roku 2002.

Dividendy mají od roku 2006 klesající tendenci. Průměrný výnos vůči cenně akcie od roku 2006 je 4,09 procenta.

Proč je tedy akcie tak levná? Důvodů je více. Za první čtvrtletí letošního roku EBITDA (mezinárodně normalizovaný zisk) poklesl o 23 procent. Hlavním důvodem je nepříznivé zvýšení spreadů mezi cenou ropy a zemního plynu pro E.ON. Jakmile cena ropy poklesne, toto znevýhodnění se zmenší nebo zmizí.

Dalším důvodem je nacionalistický protekcionismus a politické vměšování do energetických trhů. V případě E.ON, především v Německu. Nejde ale jen o Německo. Politici zasahují do trhu s energiemi i v Itálii, Španělsku a Rusku. Ve většině případů jsou tyto zásahy v neprospěch E.ON.

Co se týká Německa, tak kancléřka Merkelová na zasedání CSU podpořila návrh, aby nejpozději do deseti let, bylo uzavřeno všech 17 německých jaderných elektráren. Osobně pochybuji, že k tomu může dojít. Němci by potom mohli mít především v zimě citelný nedostatek elektrické energie, kterou ekologické zdroje jako solární panely a větrníky mohou nahradit velmi těžko.

Příčinou negativního postoje německých olitiků vůči jaderné energii není katastrofa v jaderné elektrárně v japosnké Fukušimě. Havárie v japonské jaderné elektrárně pouze byla impulzem. Protijaderná atmosféra v německé veřejnsti  je dlouhodobým trendem. Je podporována německou stranou zelených, která je v na německém politickém kolbišti celkem úspěšná. Samozřejmě jde především o politické postoje, kdy politici sbírají populistické body. O ukončení jaderné energeticky rozhodla před téměř deseti lety tehdejší koalice SPD a Strany zelených. Protože ani Německo na to nemá peníze, musela současná německá vláda toto rozhodnutí posunout. Japonská havárie ale potiky vyděsila a proto bylo ihned uzavřeno sedm nejstarších německých jaderných elektráren. Zatím jde pouze o dočasné uzavření na na tři měsíce. Podle všeho to vypadá, že odklad ukončení jaderné energeticky v Německu se konat nebude. Německo bude jádro nahrazovat obnovitelnými zdroji, plynem a uhlím. To znamená vyšší cenu elektřiny, plynu a větší produkci oxidu uhličitého. Pro zajímavost Německo aktuálně plánuje výkon 47 GW pomocí větrníků a 50 GW pomocí fotovoltaiky v roce 2020. Fosilní a paroplynové elektrárny jsou  nezbytné přinejmenším proto, aby vyrovnávaly výpadny v dodávkách elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pro případy kdy slunce nesvítí a/nebo vítr nefouká.

Přiložen je zajímavý graf z finance.yahoo.com. Zobrazuje vývoj kurzů konkurenčních firem E.ON za poslední tři měsíce. Jde o firmy Electricité de France (EDF), GDF Suez (GZF), Scottish and Southern Energy (SSE) a RWE. Z grafu je jasně vidět, že tento evropský sektor je v depresi. Největší pokles za poslední tři měsíce ve výši okolo 17 procent potkal RWE a E.ON. Příčinou je podle mého názoru německá politika, prezentovaná kancléřkou Merkelovou. Je otázkou zda nám Merkelová dala příležitost k výdělku nebo prodělku.

Akcii považuji v dnešní ceně za levnou a kupuji.

Zdroje: Patria.cz, Morningstar.com, finance.yahoo.com, Osel.cz