Čína stále vyhrává

Přečetl jsem si článek Mladí Američané vzhlížejí k Číně. Evropa ztrácí lesk na Aktuálně.cz. Delší dobu si myslím, že Čína je obr na hliněných nohách. Na druhé straně stále vítězí a vítězí. Evropa i Spojené státy mají vážné problémy se svým státním dluhem a Čína jim na to půjčuje ze svých devizových rezerv. Jistě dříve nebo později Čině dojde dech a dožene ji její politika. To ale může trvat hodně dlouho. Zatím se italský premiér modlí, aby Čína ze svých rezerv koupila italské státní dluhopisy a Američané by bez čínských peněz nebyli schopni platit svou nejsilnější armádu na světě. 

Vezměme si třeba patenty a duševní vlastnictví. Čína je zcela klidně ignoruje. V první řadě protože je to jiná kultura a kopírování něčeho je v této kultuře považováno za zcela morální. Kopie je uznáním dobré myšlenky a umu tvůrce originálu. V druhé neposlední řadě je kopírování finančně výhodné. Podle mého názoru jsou zrovna patenty zastaralou metodou ochrany vynálezců. V poslední době byl například medializován patentový souboj mezi výrobci mobilních telefonů, firmou Apple a Samsung. Apple v Německu vyhrál spor a Samsung nesmí v této zemi prodávat svůj tablet Galaxy Tab 10.1. Stručně řečeno výrobek Samsungu je příliš podobný výrobku firmy Apple. Vůbec nejde o nějaký vynález, ale pouze o podobnost. Nechápu k čemu má taková ochrana sloužit? Věřím, že německý soud rozhodoval přesně podle německého práva, ale k čemu takové právo je? Patenty mají chránit vynálezce, kteří investují čas, peníze a energii do vývoje nových vynálezů. To přece není obdélník tabletu a ikony na jeho ploše. Toto právo podle mého názoru nepochybně poškozuje celý západní svět a Číňané se mu mohou jenom smát. Mám chuť se smát také nebo spíše jako Evropan brečet.
Proč jsou výrobky z Číny tak levné? Důvody jsou zřejmé a obecně známé: nízké mzdy pro dělníky, státem dotované ceny elektrické energie a malý ohled na ekologii. To samozřejmě Číně nemůže vydržet věčně. Dělníci se budou dožadovat vyšších mezd a sociálních výhod. energie nelze dotovat věčně a pokud se Číňané nechtějí udusit, musí časem začít skutečně řešit i ekologii. Zatím jim to ale funguje. Možná Číňané vypadají jako hlupáci, ale myslím, že hlupáci jsem spíše my. Téměř všechno, co se dá dováže, z Číny také dovážíme. Naše továrny vlastníci museli zavřít, protože čínským cenám nemohli konkurovat. Přišli jsme nejen o továrny, ale i o odborníky ze všech možných oborů. Šli do jiných oborů a postupně do důchodu. Své znalosti nemohli předat dále, protože jejich továrny jsou zavřeny. Co jsme za to dostali? Levná trička a hračky. Místo jednoho trička si dnes můžeme za stejné peníze koupit triček pět. Dětem můžeme koupit tolik hraček, že se do dětského pokojíčku nevejdou. Co jsme za to museli obětovat? Zavřeli jsme mnoho továren a dílen a nenávratně ztrácíme kvalifikované dělníky a odborníky. Myslím, že cena je příliš vysoká. Bohatství národa není v množství triček a deštníků za 30,- Kč. Podle mého je bohatství národa ve vzdělaných a pracovitých lidech. Trošku také v továrnách. Hodně se prosazuje myšlenka převedení pracovníků do služeb. Představa, že bohatství národa je také v množství restaurací a kosmetických salonů se mi moc nezdá. 
Až jednou tovární dělníci v Číně budou mít stejné mzdy jako v dělníci v Evropě, elektřina bude v Pekingu stejně drahá jako v Praze a ekologie se v Komunistické straně Číny stane hlavním tématem, budou hračky z Číny stejně drahé jako hračky z Belgie. Problém bude v tom, že žádné továrny na hračky v Belgii už nebudou. Budeme tady mít jenom banky, restaurace a kosmetické salony.