Návrat Nokia do čela peletonu = možnost závratného zisku?

V tomto článku zlehka navazuji na svůj starší článek Nokia a její pád z 28. července 2011. Tehdy jsem si návrat telefonů Nokia do čela peletonu představit nedovedl a čas mi dal zapravdu. Situace se zhoršila ještě více, než jsem očekával. Dnešní hodnota ackie na NYSE je 1,8 USD za akci. To je pokles téměř o 67 procent. Druhou nejnižší hodnotu akcie jsem našel v dubnu 1999. Tehdy byla cena akcie 19,99 USD.


Forward P/E je 4,89 a P/B je 0,5. Poslední hodnota je nejzajímavější. Znamená, že účetní hodnota firmy je dvojnásobná proti aktuální ceně akcií na trhu. Samozřejmě je to pouze účetní hodnota.

Několik dní přemýšlím nad investicí do této akcie. Akcie jsou neuvěřitelně levné. Je k tomu ovšem důvod. Vedení Nokia se dopustilo takových chyb, že propad na burze je zasloužený. Z hlediska uživatele je to škoda. Nokia je snad poslední velká evropská technologická firma. Sám jsem Nokia telefony používal a byl s nimi celkem spokojený.

Náhodou jsem narazil na technologickém zpravodajském serveru mobil.idnes.cz na článek Kupte si kus Nokie, nikdy nebyla levnější. Už i laiky v investování napadlo, že akcie by mohla být velmi výnosná. Cena akcií je opravdu velmi nízká. Možná daleko zajímavější než vlastní článek, je diskuze čtenářů pod ním. Většina čtenářských názorů považuje investici do akcií Nokia za hloupost. To je zrcadlem nedůvěry k budoucnosti této firmy. Akcionáři Nokia byly a jsou po zásluze potrestáni za správní radu a vedení firmy.

Existují dva optimistické scénáře pro Nokia:

  1. Nokia koupí velká firma jako Microsoft. Považuji za  možné, dokonce za pravděpodobné. Nesmyslná koupě by to nebyla. Jenom hodnota patentů vlastněných Nika se dohaduje na 4-5 miliard dolarů. Pořád jde o silnou značku a stále je to v souboji se Samsungem  největší výrobce mobilních telefonů na světě. Nokia ale dnes prodává především nejlevnější telefony, na kterých se vytváří zisk velmi obtížně
  2. Nokia bude zachráněna finskou vládou za evropské peníze. Jde o nejznámější finskou firmu a jednoho z posledních technologickým evropských lídrů. V Evropě by to nebylo poprvé a asi ani naposledy. Finové se sice chovají fiskálně nečekaně rozumně, ale Nokia pro ně bude také hodně srdeční záležitostí. 
Samozřejmě cena akcií Nokia může dále klesat. Existuje staré burzovní pořekadlo: Nikdy nechytej padající nůž. To ale nic neznamená, protože na všechno najdete pořekadla. Osobně se domnívám, že Nokia v nejbližších letech bankrot neudělá. Akcie mohou začít strmě stoupat nebo naopak ještě dále klesat. Přesto se odvažuji doporučit dnes akcie Nokia ke koupi. Investor ale musí mít nervy jako ze železa a velmi pozitivní vztah k riziku.

Zdroje: Morningstar, mobil.idnes.cz