Jak zlikvidovat obecně prospěšnou společnost (díl 1)

Před lety jsem společně s přáteli založil obecně prospěšnou společnost (OPS). Bohužel se mi na její provoz nepodařilo sehnat žádné peníze. Finanční úřad mě pravidelně obtěžuje s tím, abych zaslal přiznání k dani z příjmů a tak jsem se rozhodl OPS zlikvidovat. Protože OPS nikdy neměla žádné prostředky a ani žádnou činnost, doufám, že to bude jednoduché. Zkusím to bez právníka. Obrátil jsem se před tím na nadaci Neziskovky.cz a ti mi nabídli právní konzultaci za 1190,- Kč za hodinu, počítáno po 1/2 hodinách. Není to na právníka sice mnoho, ale zkusím to sám.

Pomocí Google jsem našel několik návodů, které se ale netýkají Obecně prospěšných společností, ale Zapsaných spolků. Domnívám se, že OPS se asi měla někdy změnit na zapsaný spolek, ale tím se nikdo nezabýval. Počáteční postup:

  1. Vytvořil jsem zápis ze Správní rady, která rozhodla, že OPS jde do likvidace a mě jmenuje jako likvidátora. Dokument jsem normálně podepsal.
  2. Napsal jsem své prohlášení, že souhlasím se svým jmenováním jako likvidátora a toto jsem podepsal ověřeným podpisem. Dočetl jsem se, že to tak musí být.
  3. Na epodatelna.justice.cz jsem vyplnil elektronický (údajně chytrý) formulář o změně stravu OPS: zápis likvidátora a změna názvu OPS (…v likvidaci). Ten jsem vytiskl pro zaslaní …

Vše jsem naskenoval a zaslal pomocí své datové schránky na soud. Tento postup doporučil chytrý formulář. Protože ale čestné prohlášení má ověřený podpis, což přes datovou schránku není ideální zaslat, vše vytištěné jsem ještě jednou zaslal poštou. Na poštu se mi nechtělo, tak pouze se známkou do schránky. Obě varianty jsem doprovodil stejným průvodním dopisem, kde jsem vážený soud požádal o formální shovívavost a uvedl všechny kontakty na sebe. OPS totiž nemá ani poštovní a ani datovou schránku. Kolky jsem žádné nikam nepřidával, protože nevím kolik a soud mě snad vyzve.

O dalším vývoji budu informovat, až se něco stane. Měly by to být tyto kroky (plán):

  1. Dvakrát se čtrnáctidenním odstupem zveřejním jako likvidátor opět pomocí chytrého formuláře výzvy pro věřitele.
  2. Požádám finanční úřad o souhlas s likvidací.
  3. Vytvořím zprávu likvidátora a řešení majetku.Protože nebude co řešit, bude to snad jednoduché …
  4. Vše pošlu znovu na soud, aby OPS vymazal.

Pokračování zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*