ETF SMH VanEck Semiconductor vs. SOXX

Navazuji na příspěvek Alternativy QQQ, který hledal dobrou mezinárodní alternativu k ETF Invesco QQQ Trust. Jako nejvýkonnější mi vyšel SMH VanEck Semiconductor s průměrným výkonem za posledních deset let ve výši téměř 25 procent.

VanEck ETF Trust – VanEck Semiconductor ETF je fond obchodovaný na burze, který zahájila a spravuje společnost Van Eck Associates Corporation. Investuje na veřejných akciových trzích Spojených států amerických. Fond investuje do akcií společností působících napříč sektory informačních technologií, polovodičů a polovodičových zařízení. Fond investuje do růstových a hodnotových akcií společností napříč diverzifikovanou tržní kapitalizací. Fond se snaží sledovat výkonnost indexu MVIS US Listed Semiconductor 25 pomocí techniky plné replikace. VanEck ETF Trust – VanEck Semiconductor ETF byl založen 4. května 2000 a sídlí ve Spojených státech amerických.
Investice se snaží co nejvěrněji kopírovat cenu a výnosový výkon indexu MVIS® US Listed Semiconductor 25 Index. Fond běžně investuje alespoň 80 % svých celkových aktiv do cenných papírů, které tvoří srovnávací index fondu. Index zahrnuje kmenové akcie a depozitní certifikáty společností z odvětví polovodičů kotovaných na americké burze, ale ne nutně amerických společností. Mezi takové společnosti mohou patřit společnosti se střední kapitalizací a zahraniční společnosti kotované na americké burze. Fond je nediverzifikovaný. 

Zopakujme si základní údaje:

Sídlo ETFUSA
Velikost mld. $12
Náklady0,35%
Výkon 1 rok Ø54,76%
Výkon 5 let Ø31,60%
Výkon 10 let Ø24,94%
PE24
PB5,5
ROIC25,91
Titulů ve fondu26
Zastoupení USA80%
Dividendový výnos1,03%
Základní údaje o SMH

Hodnocení Seeking Alpha je dle analytiků BUY (3,83/5) a dle automatického Quant hodnocení STRONG BUY (4,89/5):

Morningstar dává pět hvězd z pěti.

Podívejme se na portfolio ETF, prvních deset pozic:

Zajímavé je, že správce fondu VanEck zůstává soukromou firmou, kterou zcela vlastní generální ředitel Jan van Eck a jeho rodina. I když to firmě umožňuje soustředit se na dlouhodobé cíle a firma nabízí některým zaměstnancům participaci na ziscích, může to představovat jistá rizika, především v případě změny na postu generálního ředitele.

Konkurence

Největší konkurenci pro SMH dle mého představuje ETF iShares Semiconductor ETF (SOXX). Je více jak 18x větší ve velikosti spravovaného majetku. V mnoha ukazatelích je podobný, ale má výrazně nižší ROIC. Ve srovnání výkonu za posledních pět let je SMH proti SOXX o více jak třicet procent výkonnější a dle grafu o více jak dvě stě procent výkonnější proti S&P500!

SMH versus SOXX a S&P500

Složení portfolia je odlišné. USA má zastoupení téměř 87 procent, což je proti SMH mírně vyšší.

Portfolio SOXX

Závěr

SMH mi připadá lepší. Menší expozice v USA a historicky vyšší výkon.

Investujte opatrně!

One Reply to “ETF SMH VanEck Semiconductor vs. SOXX”

  1. Pingback: Alternativy QQQ – etom.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*