ETF do Evropských akcií

Část portfolia jsem měl umístěnu ve dvou britských ETF. Výkonnost dle IRR okolo 18 procent nebyla špatná, ale v dohledné budoucnosti britská ekonomika nevypadá dobře a navíc se k moci pravděpodobně dostanou labouristé, což pro Británii vždy znamenalo především další ekonomické problémy. Tedy po zralé úvaze tuto část portfolia převedu do ekonomiky celé Evropy. Našel jsem několik zajímavých ETF, se kterými vás rád seznámím.

EZU – iShares MSCI Eurozone ETF

Investuje do akcií společností působících napříč diverzifikovanými sektory. Fond investuje do růstových a hodnotových akcií společností napříč diverzifikovanou tržní kapitalizací. Fond se snaží sledovat výkonnost indexu MSCI EMU pomocí reprezentativní techniky vzorkování. iShares MSCI Eurozone ETF byl založen 25. července 2000 a sídlí ve Spojených státech.
Investice se snaží sledovat investiční výsledky indexu MSCI EMU složeného z akcií s velkou a střední kapitalizací z rozvinutých tržních zemí, které používají euro jako svou oficiální měnu. Fond bude obecně investovat alespoň 80 % svých aktiv do cenných papírů, které tvoří jeho podkladový index, a do investic, které mají ekonomické charakteristiky, které jsou v podstatě identické s cennými papíry, které jsou součástí jeho podkladového indexu. Index se skládá z cenných papírů z následujících 10 vyspělých tržních zemí: Rakousko, Belgie, Finsko, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Nizozemsko, Portugalsko a Španělsko.

VGK – Vanguard FTSE Europe ETF

VGK je burzovně obchodovaný fond založený a spravovaný The Vanguard Group, Inc. Investuje na veřejných akciových trzích evropského rozvinutého regionu. Investuje do akcií společností působících napříč diverzifikovanými sektory. Investuje do růstových a hodnotových akcií společností napříč diverzifikovanou tržní kapitalizací. Snaží se sledovat výkon indexu FTSE Developed Europe All Cap Index pomocí techniky plné replikace. Vanguard International Equity Index Funds – Vanguard FTSE Europe ETF byl založen 18. června 1990 a sídlí ve Spojených státech amerických.
Investice se snaží sledovat výkonnost srovnávacího indexu, který měří investiční návratnost akcií vydaných společnostmi sídlícími na hlavních evropských trzích. Fond využívá investiční přístup indexování, kdy všechna nebo v podstatě všechna svá aktiva investuje do kmenových akcií zahrnutých do indexu FTSE Developed Europe All Cap Index. Index je vážený tržní kapitalizací.

DBEU – Xtrackers MSCI Europe Hedged Equity ETF

DBEU je burzovně obchodovaný fond založený a spravovaný DBX Advisors LLC. Fond investuje na veřejných akciových trzích evropského rozvinutého regionu. Investuje přímo a prostřednictvím derivátů do akcií společností působících napříč diverzifikovanými sektory. Fond využívá k vytvoření svého portfolia deriváty, jako jsou forwardy. Investuje do růstových a hodnotových akcií společností napříč diverzifikovanou tržní kapitalizací. Snaží se sledovat výkon indexu MSCI Europe US Dollar Hedged pomocí techniky plné replikace. DBX ETF Trust – Xtrackers MSCI Europe Hedged Equity ETF byl založen 1. října 2013 a sídlí ve Spojených státech.
Investice usiluje o investiční výsledky, které obecně odpovídají výkonnosti indexu MSCI Europe US Dollar Hedged. Fond pomocí „pasivního“ nebo indexového investičního přístupu hledá investiční výsledky, které obecně odpovídají výkonnosti podkladového indexu, který je navržen tak, aby sledoval výkonnost rozvinutých trhů v Evropě a zároveň zmírňoval vystavení kolísání mezi hodnotou amerického dolaru a měn zemí zahrnutých do podkladového indexu. Investuje nejméně 80 % svých celkových aktiv do dílčích cenných papírů podkladového indexu.

IEV – iShares Europe ETF

IEV je burzovně obchodovaný fond založený společností BlackRock, Inc. Je spravován společností BlackRock Fund Advisors. Fond investuje na veřejných akciových trzích evropského regionu. Investuje do akcií společností působících napříč diverzifikovanými sektory. Investuje do růstových a hodnotových akcií společností napříč diverzifikovanou tržní kapitalizací. Fond se snaží sledovat výkonnost indexu S&P Europe 350 pomocí reprezentativní techniky vzorkování. iShares Trust – iShares Europe ETF byl založen 25. července 2000 a sídlí ve Spojených státech amerických.
Investice se snaží sledovat investiční výsledky indexu S&P Europe 350TM složeného z evropských akcií. Index měří výkonnost cenných papírů předních společností v následujících zemích: Rakousko, Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Spojené království. (Spojené království“). Fond bude obecně investovat alespoň 80 % svých aktiv do cenných papírů, které tvoří jeho podkladový index, a do investic, které mají ekonomické charakteristiky, které jsou v podstatě identické s cennými papíry, které jsou součástí jeho podkladového indexu.

EUN2 – iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (Dist) ISIN: IE0008471009

Doplnil jsem ještě Evropské distribuční ETF. Nelze zjistit všechna potřebná data, protože jako obvykle jsou evropské informační zdroje výrazně chudší, než zdroje ze Spojených Států. V posledním období má ale toto ETF zdaleka největší výkon. IShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (Dist) se snaží sledovat index EURO STOXX® 50. Index EURO STOXX® 50 sleduje 50 největších společností v eurozóně. Pro chudáky, kteří si z regulačních důvodů EU nemohou koupit americké ETF, je toto ETF volbou.

EZUVGKDBEUIEVEUN2
Morningstar***/Neutral****/Gold*****/Bronze****/Neutral-
SeekingAlpha3,73/53,5/53,19/53,24/5-
AI3/103/103/103/10-
AUM 7,419,20,641,73,6€
Expense ratio 0,51%0,09%0,46%0,67%0,1% TER
12 m.y.2,48%3,12%3,51%2,73%19,93%
P/E12,6212,7613,2913,1814,64
P/B1,661,751,881,882,08
Dividend Y.3,33%3,49%3,42%3,46%2,62%
ROIC14,4716,5116,8117,10
Finanční zdravíBBBB
ZiskovostC+C+C+C+
RůstC+C+C+C+
Wide Moat33,45%33,13%38%39,38%-
Počet firem224129141936150
AI: hodnocení umělé inteligence Danelfin
AUM: Asset Under Management (miliardy USD)
Expense ratio: nákladovost
12 m.y.: Dvanáctiměsíčný výkonnost vč. dividend
Dividend Y: Dividendový výnos

Závěr? ETF jsou si velice podobná. Nejmenší nákladovost má VGK. Za posledních pět let podalo dle grafu nejlepší výkon DBEU, v posledním roce též. DBEU je na druhé straně nejmenší fond, ale pod správou má více jak polovinu miliardy USD, což jistě není málo.

Zdroje: archiv autora, Yahoo finance, Morningstar, Seeking Alpha, Etfdb

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*