Jak rychle dostat na trh desítky tisíc nájemních bytů

V Česku především ve velkých městech je nedostatek nájemních bytů. Hlavním důvodem je neuvěřitelné povolovací řízení při jejich výstavbě. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že v Praze může klidně trvat více jak dvanáct let. Tento příspěvek je ale o tom, jak mohou být v Česku okamžitě (!!!) uvolněny desítky tisíc bytů k pronájmu.

Nejprve si řekněme pro neznalé, jak funguje DPH (nejen u výstavby bytů):

  1. Developer staví byty a DPH za provedené práce a materiál je buď v přenesené daňové povinnosti nebo mu ho vrací stát. Tedy pro developera z hlediska DPH neurální.
  2. Developer byt prodá klientovi, připočte DPH a to odvede státu. DPH tedy zaplatí klient.
  3. Pokud se ovšem developer rozhodne byty pronajmout, musí byt pronajímat bez DPH. To je příjemné pro nájemce, ale kupodivu velmi negativní pro developera. Pokud totiž pronajme více bytů, začne se mu krátit odpis DPH. Při větším procentu klidně téměř k nule. Tedy stát mu DPH přestane vracet a navíc musí odvést DPH, jakoby byt prodal. To je velmi nevýhodné a také dosti absurdní. Je často mnohem efektivnější počkat na kupce a byty prodat.

Z toho vyplývá, že developeři nechtějí většinou byty pronajímat a snaží se je prodat. Je často výhodnější i mnoho měsíců byt nechat prázdný, než ho pronajmout. Stačí malinko změnit zákon o DPH tak, aby se v tomto případě odpisy DPH nekrátily a na trhu se objeví odhaduji desítky tisíc bytů k pronájmu. Na státní rozpočet to bude mít pozitivní vliv ve pro vyšší odvod daně z příjmu developera a z hlediska DPH dopad minimální nebo spíše žádný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*