Může si Čech zřídit účet u amerického brokera?

Před několika lety jsem o brokerech z USA vhodných pro našince napsal článek a znovu jsem se na situaci podíval. Proč je to tak zajímavé? Pokud ovládáte angličtinu, tak služby jsou lepší, ceny nižší a především SIPC. Nezanedbatelnou výhodou je také, že tyto prostředky jsou pak chráněny právem v USA.

SIPC (Securities Investor Protection Corporation – Sdružení pro ochranu investorů cenných papírů) je v USA federální nevýdělečná korporace, kde jsou pojištěny cenné papíry klientů pro případ úpadku brokera. Samozřejmě se pojištění netýká ztrátových obchodů klienta, ale pouze úpadku brokera. Částky jsou zajímavé a jde o skvělou službu, která v Evropě nemá srovnatelnou konkurenci.

Poplatky jsou nízké a tak je neřeším.Nejsem každodenní obchodník a preferuji bezpečnost. Bohužel v Česku a celé Evropě nejsou ideální podmínky jak z hlediska poplatků, tak především ochrany klientů.

Naprostá většina amerických brokerů neumožní Čechům zřídit si u nich obchodní účet. V podstatě jsem našel pouze dva brokery.

Interactive broker

Společnost je sama obchodována na burze (IBKR) a jde o jednoho největších brokerů na světě. Peníze lze na obchodní účet převést i bankovním převodem v Česku, IBKR zde má vlastní bankovní spojení. Webové rozhraní je příjemné a celkem pochopitelné. Bohužel pro Čechy nelze zřídit u IBKR účet ve Spojených Státech, ale do konce roku 2020 pouze ve Velké Británii, což by tak nevadilo, protože v tom případě platí SIPC jako v USA. Bohužel z důvodů Brexitu se evropský IBKR stěhuje do Maďarska. Pojištění zde klesá na 100000 € a mám trochu obavy z místního právního prostředí, které by mohlo být i horší, než je v Česku. Myslím, že stěhování do Maďarska byla minimálně marketingová chyba.

V Česku si lze zřídit účet u Lynx B.V., organizační složka, který služby IBKR pře-prodává pod hlavičkou Lynx B.V. 1017BV Amsterdam. Česká podpora funguje, ale webové prostředí je dost primitivní a v případě náročnějších dotazů k účtu i dost složité. Je zvláštní, že ve skutečnosti jde o platformu IBKR, ale prostředí neodpovídá výše uvedené. Například některé operace lze ověřit výhradně přes Java aplikaci (!) nebo pomocí „šifrovacích“ tabulek připomínajících devatenácté století.

IBKR umožňuje obchodovat v mnoha měnách a snad na všech větších burzách cenných papírů a jejich derivátů na celém světě. Poplatky jsou velmi nízké, minimálně ale 10 USD/měsíc. Tedy pokud neobchodujete, stejně to strhnou. Lynx minimální poplatkovou částku nemá.

Tastyworks

Tastyworks je druhou možností. Jde skutečně o brokera ve Spojených Státech. Elektronický broker byl založen před pár lety a má ještě nižší poplatky, než IBKR. Peníze se musí na obchodní účet zaslat do banky v Chicagu, ale to není moc drahé a je to poměrně rychlé. Bohužel lze obchodovat pouze na USA trhu a to v USD. Výhodou je klasické SIPC pojištění do výše 500000 USD celkem a maximálně 250000 USD v hotovosti. Dále mají doplňkové krytí, které poskytuje ochranu cenných papírů a hotovosti až do souhrnné výše 150 milionů USD, s maximálním limitem 37,5 milionů USD pro cenné papíry jednoho zákazníka a 900 000 USD pro hotovost jednoho zákazníka. Tato ochrana „pojištění nad krytím SIPC“ je doplňkem krytí poskytovaného zákonem o ochraně cenných papírů a investorů, který spravuje SIPC a podléhá určitým podmínkám a omezením…

Závěr

U obou brokerů lze nastavit dvojí ověření přihlášení přes SMS, které považuji za poměrně bezpečné. Zřízení účtů je jednoduché, je nutné zaslat skeny několika dokladů a účet je během pár dnů schválen.

Srovnejme si to například s největším brokerem v Česku, Fio bankou:

  • podpora srovnatelná, u Fia v češtině;
  • v poplatcích nejlevnější Tastyworks, Fio banka daleko poslední;
  • Porovnání bezpečnosti je složité:
    • Fio je banka, ale má ale velmi nízké pojištění.
    • V právním prostředí záleží na osobních preferencích. Fio banka české právo, Tastywork právo USA. IBKR od 1.1.21 právní prostředí maďarské, zde bych zvážil odchod od IBKR. Nezapomeňme například, že Maďarská vláda bez skrupulí znárodnila soukromé důchodové úspory svých občanů.

Doplněno 23.12.20

Podpora Lynxbroker mi sdělila, že jejich účty „naštěstí“ nejsou převáděny do Maďarska, ale do Irska. To je na první pohled dobrá zpráva, ale do doby, než jsem zjistil, že v Irsku jsou účty pojištěny pouze na 10000 €.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*