Portu a dětské účty

Je jistě zajímavé svým dětem spořit. Vzhledem k aktuální inflaci a především dlouhodobému investičnímu horizontu je nejlepší strategie co nejvíce agresivní a tedy i riziková. Ve skutečnosti u tohoto typu „spoření“ nejde o riziko, ale jde o volatilitu. Ceny mohou silně kolísat, ale všechny studie, které jsme na toto téma mohl přečíst potvrzují, že při pasivním investování s pravidelnou úložkou není riziko žádné a volatilita nad patnáct let délky minimální, spíše žádná.

Představme si situaci, kdy se rodiče rozhodnou spořit dítěti 2000,- korun měsíčně na dobu patnácti let. Uspoříte tedy 360 tisíc korun. Při nejagresivnější investiční strategii ale s 95 procentní pravděpodobností dítě bude mít v 18 letech více jak 1,5 milionu Kč. Pokud riziko snížíte na minimum bude mít dítě se stejnou pravděpodobností (pouze) asi 0,5 milionu Kč. Tedy výsledek je jasný.

Jakou platformu vybrat? Pokud se tím nechcete zaobírat a vše by mělo fungovat automaticky, můžete zkusit některou z platforem jako je Portu, Indigo nebo Fondee. V tuto chvíli dětské účty nabízí pouze Portu. Zde je dokonce výrazně snížený poplatek a to aktuálně na 1/4, tedy na 0,25 procenta. Samozřejmě můžete použití jinou platformu a účet zřídit na sebe a pak dítě obdarovat. Může to ale svádět peníze použít, třeba když se rozbije pračka a dítě nakonec nemusí dostat nic. Doporučuji pro obranu spoření spíše účet dětský. Portu ale má v tomto jeden problém, který si myslím, že je dokonce protizákonný:

Dle mého názoru nemůže bez souhlasu soudu ani zákonný zástupce nijak nakládat s prostředky dítěte vyjma bagatelních výdajů. Na investičním účtu mohou být nakonec i velké prostředky a dle pravidel Portu otec alkoholik, nebo matka narkomanka mohou peníze zpronevěřit. Konzultoval jsme to s hot-line Portu a tam mi doplnili cituji: …pokud je dítěti mezi 1-15 let, tak s případným výběrem musí souhlasit i druhý zákonný zástupce, když je dítěti mezi 15-18 let, tak s výběrem musí souhlasit přímo dítě… To je sice trochu lepší, ale může to znamenat jen, že oba rodiče mohou musí být nespolehliví. Také nemusí jít o spoření rodičů, ale třeba dědictví dítěte!

Investujte opatrně prosím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*