Ohrozí pandemie koronaviru fiat měny?

Velké hospodářské krize nevznikaly v minulosti z lidské hlouposti. Představa, že jsme chytřejší a předvídavější než naši předci je naivní. Určitě nejsme nijak inteligentnější. Hospodářské krize v minulosti vznikaly především z přebytků peněžní zásoby. Napsal o tom skvělou knihu Ekonomické bubliny Dominik Strouhal. V nejbližších dnech o ní napíši malou recenzi a již teď mohu knihu upřímně doporučit.

Nestabilita měn s úředně nuceným oběhem (fiat měny) je způsobena svou podstatou. Jde pouze o zákonem danou povinnost měnu akceptovat, ale jinak jde pouze víru v hodnotu potištěného papíru a čísel na obrazovce počítače nebo mobilního telefonu. Vlády potřebují stále více peněz, aby uspokojili své voliče. Z tohoto důvody vznikly nezávislé centrální banky, nad kterými by vlády neměly mít žádnou kontrolu. Bohužel původní účel centrálních bank, jako jsou FED (Federal Reserve System – USA), ECB (European Central Bank – Eurozóna) a samozřejmě i ČNB (Česká národní banka) dohlížet nad stabilitou měny byl rozšířen o úkoly jako podpora plné zaměstnanosti, hospodářský růst a podobně. To je často v přímém rozporu se stabilitou měny a protože hospodářský růst a vysoká zaměstnanost je oblíbená jak u politiků tak u voličů, měnová stabilita se více a více upozaďuje.

Co to má společného s pandemií koronaviru? Ve Spojených státech to má společných více jak dva bilióny dolarů, které prezident Trump slíbil na podporu udržení zaměstnanosti a ekonomiky. V ECB půjde zřejmě ještě o vyšší částku a u nás premiér Babiš také netroškařil a slíbil bilion korun. Již včera byla ale tato částka překročena, protože ministryně financí Schillerová oznámila, že bylo vydáno 1,2 bilionu korun. Nutno přiznat, že z toho 952 miliard tvoří záruky. Kde státy tyto extrémní a nevídané částky vezmou? Půjčí si je. Jak je v budoucnosti splatí? Nesplatí je. To by museli zvyšovat daně nebo výrazně snižovat výdaje a obě tyto varianty jsou politicky nepřijatelné. Jak to vyřeší centrální banky? Kouzlením ve výkazech, které nakonec povede k velké inflaci, jakou jsme již desítky let v západních zemích neviděli. 

Pandemie ale může přinést v některých zemích společenskou nestabilitu a ta vést ke společenské nedůvěře ve fiat měny. Pak by nám zůstalo jen zlato, kde někteří analytici předpovídají vzrůst ceny až na 3000 USD za unci. 

Dovolím si parafrázovat Bank of America Global Research: Ani FED, ani ECB a ani ČNB nemohou tisknout zlato.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*