Pět podhodnocených akcií pro rok 2024

Morningstar zveřejnil pět podhodnocených akcií pro rok 2024. Musely splnit tato kritéria:

  1. Během posledních deseti let vyšší roční návratnost než Morningstar US Market Index.
  2. Průměrná tříletá roční ROIC vyšší jak 20 procent.
  3. Širší ekonomický příkop (moat).
  4. Cena na trhu nejméně 20 procent pod odhadem reálné hodnoty společnosti dle Morningstar

Všechny údaje jsou k začátku prosince 2023.

Teradyne (TER)

  1. Cena/reálná hodnota 0,62
  2. Moat: široký
  3. Roční výnos za posledních 10 let: 18,66%
  4. Průměrná tříletá fiskální ROIC: 33,06%
  5. Hodnocení Morningstar: 4/5
  6. Hodnocení Seeking Alpha (Analysts/Wall Street/Quant): HOLD 3,25/ BUY 4,21 / HOLD 2,93
  7. PE (FWD): 33,72

Obchoduje se 38 procent pod odhadem své reálné ceny. Teradyne je významným dodavatelem automatizovaných testovacích zařízení pro polovodiče, který se může pochlubit špičkovými schopnostmi na trhu, které pokrývají celou škálu čipů. Je to jedna ze dvou společností na celém světě, které mohou vyrábět testery pro nejmodernější polovodiče díky kvalitním odborníkům napříč hardwarem a softwarem a strukturálním náskokem v organických investicích. Firma je důležitým partnerem pro výrobce čipů v celém odvětví a má působivě silné vztahy s Apple a Taiwan Semiconductor. Vedoucí postavení společnosti Teradyne na trhu se projevuje nejlepšími maržemi v oboru, vysokou návratností investovaného kapitálu a nejvyšším podílem na trhu.

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM)

  1. Cena/reálná hodnota 0,70
  2. Moat: široký
  3. Roční výnos za posledních 10 let: 20,21%
  4. Průměrná tříletá fiskální ROIC: 26,13%
  5. Hodnocení Morningstar: 5/5
  6. Hodnocení Seeking Alpha (Analysts/Wall Street/Quant): BUY 4,1/ STRONG BUY 4,61 / HOLD 3,44
  7. PE (FWD): 19,72

Akcie Taiwan Semiconductor se mohou pochlubit nejlepším 10letým ročním výnosem na seznamu. Management také získává Exemplary Morningstar Capital Allocation Rating. Myslíme si, že vedení této společnosti s širokým MOAT odvedlo skvělou práci při vytváření skvělé ROIC a návratnosti vlastního kapitálu, obojí v průměru přes 20 % za poslední desetiletí. Zisky společnosti jsou také mnohem stabilnější než zisky jejích konkurentů, poznamenává analytik společnosti Morningstar Phelix Lee . Topper: Akcie jsou ultralevné, obchodují se 30 % pod odhadem reálné hodnoty 139 USD.

Skyworks Solutions (SWKS)

  1. Cena/reálná hodnota 0,71
  2. Moat: úzký
  3. Roční výnos za posledních 10 let: 15,27%
  4. Průměrná tříletá fiskální ROIC: 20,30%
  5. Hodnocení Morningstar: 4/5
  6. Hodnocení Seeking Alpha (Analysts/Wall Street/Quant): BUY 3,5/ BUY 3,74 / HOLD 2,94
  7. PE (FWD): 14,87

Další polovodičová společnost na našem seznamu podhodnocených akcií, které lze koupit s nejlepší návratností investice, Skyworks Solutions, udržuje úzký ekonomický rating a získává vysoké známky za to, jak její management alokoval kapitál. Ačkoli společnost dnes čelí prostředí slabé poptávky, domníváme se, že odolnost společnosti Skyworks v oblasti radiofrekvenčních čipů a síla výdělků jsou nedoceněné, říká ředitel společnosti Morningstar Brian Colello . Akcie se obchodují o 29 % pod odhadem reálné hodnoty 133 USD.

Skyworks Solutions je předním dodavatelem různých radiofrekvenčních součástek pro výrobce chytrých telefonů a řadu dalších výrobců elektronických zařízení. Přestože společnost čelí intenzivnímu konkurenčnímu prostředí, mělo by se jí dařit, protože odvětví mobilních telefonů se zaměřuje na zařízení 5G, u kterých očekáváme, že budou vyžadovat vyšší obsah součástek v dolarech na telefon.

MarketAxess (MKTX)

  1. Cena/reálná hodnota 0,76
  2. Moat: široký
  3. Roční výnos za posledních 10 let: 13,76%
  4. Průměrná tříletá fiskální ROIC: 25,53%
  5. Hodnocení Morningstar: 4/5
  6. Hodnocení Seeking Alpha (Analysts/Wall Street/Quant): BUY 4,0/ HOLD 3,42 / SELL 2,21
  7. PE (FWD): 39,69

Třetí ze tří akcií s širokým příkopem na tomto seznamu, MarketAxess, se obchoduje 24 % pod odhadem reálné hodnoty 305 USD. Myslíme si, že management investoval kapitál firmy moudře a má po ruce značnou hotovost, aby mohl investovat více kapitálu do podnikání nebo provést akvizici, říká analytik Morningstar Michael Miller . Podnik zažívá tlak na snižování cen od té doby, co Federální rezervní systém začal zvyšovat úrokové sazby, což letos oslabilo výsledky.

MarketAxess provozuje přední platformu pro elektronické obchodování podnikových dluhopisů. I když se společnost primárně zaměřuje na americké cenné papíry, 30 až 40 procent objemu obchodů s firemními dluhopisy pochází z dluhů rozvíjejících se trhů a eurobondů, což společnosti dává silnou mezinárodní přítomnost. MarketAxess také nabízí obchodování s americkými státními dluhopisy a komunálními dluhopisy a posiluje své úsilí v těchto sektorech prostřednictvím akvizic LiquidityEdge a MuniBrokers v roce 2019, respektive 2021. To znamená, že korporátní dluhopisy jsou jádrem podnikání MarketAxess, což, jak očekáváme, zůstane a to v důsledku toho, že se jedná o relativního nováčka na trhu státních dluhopisů a menší velikosti trhu s komunálními dluhy.

Edwards Lifesciences (EW)

  1. Cena/reálná hodnota 0,78
  2. Moat: úzký
  3. Roční výnos za posledních 10 let: 19,95%
  4. Průměrná tříletá fiskální ROIC: 21,61%
  5. Hodnocení Morningstar: 4/5
  6. Hodnocení Seeking Alpha (Analysts/Wall Street/Quant): BUY 4,0/ BUY 3,83 / HOLD 2,76
  7. PE (FWD): 27,98

Edwards Lifesciences završuje seznam ultralevných akcií, které lze koupit s nejlepší návratností investice, soutěží na poněkud vyspělém trhu chirurgických srdečních chlopní, kde je lídrem, říká senior analytička Morningstar Debbie Wang. Zajímavé je, že dodává, že akcie této společnosti s úzkým příkopem se v minulosti obchodovaly nad naším odhadem reálné hodnoty, ale ne dnes: Podhodnocené akcie se obchodují o 22 % pod naším odhadem reálné hodnoty 86 USD.

Během posledních dvou desetiletí společnost Edwards Lifesciences prokázala, že ví, jak si udržet vedoucí postavení prostřednictvím inovací tkáňových srdečních chlopní. Edwards zůstává dominantní silou v chirurgických srdečních chlopních a minimálně invazivní terapii chlopní – jedné z nejžhavějších oblastí srdečních zařízení.

Společnost Edwards se zavázala poskytovat smysluplné inovace. Aby zůstala na špici, vynakládá značné prostředky na výzkum a vývoj. Toto úsilí také vyústilo v působivé zlepšení hrubé marže o 27 procentních bodů, protože Edwards přešel na nový typ srdeční chlopně s vyšší marží. Přestože je firma výrazně menší než blízcí konkurenti Medtronic a Abbott, pokud jde o tržby, zůstává globálním lídrem ve svém hlavním podnikání v oblasti srdečních chlopní, chirurgických i transkatétrových. Firma si udržuje vedoucí postavení v oblasti monitorovacích zařízení pro kritickou péči, která doplňují její srdeční chlopně.

Na grafu je zajímavé srovnání s indexem S&P500 (černá tlustá čára). Graf ukazuje vývoj cen výše uvedených akcií za posledních pět let.

Zdroje: Morningstart, Seeking Alpha, archiv autora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*